Overzicht portfolio

Tuinen | bredeweg

>
>
Saskia de Wit, bredeweg, Saskia de Wit, bredeweg, Saskia de Wit, bredeweg, Saskia de Wit, bredeweg,

Locatie: Amsterdam
In opdracht van: particulier
Ontwerp: 2015
Uitvoering: 2016
Aangelegd door: Facilitel hoveniers

situatie

In de 17e eeuw is de Watergraafsmeer drooggemaakt. Rondom het grillige meer werd een tienhoekige ringvaart gegraven met aan de binnenzijde daarvan een ringdijk. Aan de noordrand van de agrarische polder lagen pleziertuinen en lusthoven voor de Amsterdammers, waarvan nu alleen Frankendael nog bestaat. Deze noordelijke polderzoom is aan het begin van de 20e eeuw bebouwd, als onderdeel van de verstedelijking van de polder.

Hier ligt de Bredeweg, een laan met een ruim middenplantsoen. In het diepe blok tussen de Middenweg en de Bredeweg is een garageblok gebouwd, waardoor de huidige achtertuinen klein zijn, met een blinde muur aan de achterzijde. 

In 2015 werd Bredeweg 10 gekocht door een gezin met 3 jonge kinderen. Ze vroegen om een tuin waarin gespeeld maar ook gelounged kon worden, met een groot terras, maar ook een natuurlijke uitstraling. Middenin de tuin staat een majestueuze Magnolia kobus, en achterin een appelboom. Hieromheen is het tuinontwerp opgebouwd. 

een serie tuinkamers

De ruimte is opgebouwd uit 3 tuinkamers, van elkaar gescheiden door lage, verspringende hagen van haagbeuk. Hierdoor wordt het einde van de tuin aan het oog onttrokken en ontstaat er een spannende dieptewerking. Elke tuinruimte heeft een focus: de eerste is rond de Magnolia georganiseerd, de tweede rond een trampoline, en de derde rond de appelboom. Elke kamer heeft zijn eigen materialisering. Ook de wanden verschillen in hoogte en materiaal (hout of beplanting), zodat de ruimte geen benauwde doos wordt, maar de grenzen daarvan verspringen ten opzichte van de kamers, waardoor er een eenheid ontstaat. 

voorkamer

De achtergevel bestaat uit een glazen wand die over de volle breedte opengeklapt kan worden. Tussen deze gevel en het terras is een brede zone beplanting gemaakt, waardoor je ook van binnenuit direct een tuingevoel hebt. Verspringende stapstenen verbinden het terras met de keukenvloer, die in exact dezelfde keramische tegels is uitgevoerd. De kruin van de Magnolia overspant het gehele terras.

midden- en achterkamer

De opening naar de tweede kamer komt uit op een vlak met volle, weelderige beplanting, zodat een soort tussenportaal ontstaat, en de trampoline aan het zicht wordt onttrokken. De opening naar de derde kamer is in het midden geplaatst, met een pergola over de volle breedte als tussenzone. Zo staat de schuur niet in de tuin, maar achter de pergola, wat een welkome gelaagdheid schept. Naast de schuur maakt de appelboom een plek voor eettafel, en een schommel overbrugt de grens tussen beide tuinkamers. De achterwand is donkergrijs geschilderd zodat hij wegvalt achter de kruin van de appelboom.