Overzicht portfolio

Tuinen | Klaas Wannen

>
>
Saskia de Wit, Klaas Wannen,

Locatie: Amsterdam-Noord
Oppervlakte: 30 m2
In opdracht van: particulier
Ontwerp: 2021
Aangelegd door: Jochem Versloot tuinen en buitenruimten

aanleiding

De tuin bestaat uit een hoger deel, aansluitend op het huis, en een lager deel, aansluitend op het water. Het hogere deel bestaat grotendeels uit tegels, en de beplanting in de randen en in potten bestaat uit losse planten, die met elkaar moeten concurreren om ruimte, waardoor een wat rommelig geheel ontstaat. De vraag is om een tuin te maken met minder verharding, en meer ruimte voor planten en dieren. 

concept

Door hoog en laag met elkaar te verbinden, relaties met de omgeving (water, uitzicht) en met het interieur te maken, gebruik te maken van de verticale ruimte, en de vele kleine elementen te verbinden met een heldere structuur, oogt de tuin veel ruimer. 

Een strak vlak verharding wordt ingebed in weelderige beplanting. Het hek op het hoogteverschil wordt vervangen door een ruim plantbed, zodat de harde grens een zachte overgang wordt. Een enkele hoge ligger op de overgang tussen hoog en laag in het verlengde van de pergola in de buurtuin leidt het oog de tuin uit, de verte in. 

materiaal

De verharding bestaat uit gebroken betontegels, een slimme manier van hergebruik dat een onooglijk materiaal een nieuw elan geeft. Een meerstammige sierkers geeft de ruimte een focuspunt.