Overzicht portfolio

Tuinen | nassauplein

>
>
Saskia de Wit, nassauplein, Saskia de Wit, nassauplein, Saskia de Wit, nassauplein, Saskia de Wit, nassauplein, Saskia de Wit, nassauplein, Saskia de Wit, nassauplein, plattegrond

Locatie: Den Haag
Oppervlakte: 65 m2
In opdracht van: particulier
In samenwerking met: Karel Bodegom Bas van Pelt
Ontwerp: 2010
Uitvoering: 2011
Aangelegd door: Jochem Versloot Tuinen en buitenruimten

Aanleiding

Een lange, smalle tuin wordt omsloten door gemetselde muren. De tuin ligt in de diepe schaduw van omringende bebouwing en twee heel oude bomen achter de tuin. Aan de rechterzijde grenst de tuin aan een grote lichte tuin, maar de muur ontneemt het uitzicht. Helemaal achterin de tuin is de enige plek waar ’s middags zon komt. De hoofdas van de tuin is asymmetrisch ten opzichte van de woning; de plattegrond maakt een knik en de tuin loopt ongemerkt af naar achteren toe.

Ontwerp

Om de moeilijke situatie het hoofd te bieden, maar ook de bestaande kwaliteiten te expressief te maken, wordt een gewaagde ingreep voorgesteld: de tuin wordt als het ware opgetild, uitreikend naar het zonlicht. De vloer wordt split level, met achterin de tuin een zonneterras, en daaronder een fietsenberging. De basis is een geknikte vloer, die horizontaal begint als terras, dan als lange helling afloopt naar achteren om weer horizontaal te eindigen. Als tegenbeweging loopt een houten dek, zwevend boven de vloer als een boardwalk door de tuin heen omhoog. Lopend over de boardwalk kijk je over de muur heen naar de grote lichte buurtuin. 

Terras

Het bestaande terras wordt uitgebreid tot een vlak van grote, lichtgekleurde betonnen tegels, zodat er ruim gelegenheid is voor een forse tafel. Het terras is 10 centimeter opgetild, zodat het overdekte tuindeel een loggia wordt, huis en tuin verbindend. 

Vloer

Een hellend vlak van hergebruikte klinkers verbindt alle elementen van de tuin. De oude tuin liep vanaf de loggia af tot 40 cm lager aan het eind van de tuin. Door de steile helling van het begin door te zetten tot het eind van de tuin, ontstaat hier een verdiepte ruimte: de fietsenstalling. 

Boardwalk

De geknikte vorm van de tuin wordt benadrukt door de vorm van de boardwalk, gemaakt van onbehandeld bilingahout. Vanaf de loggia met één trede omhoog blijft hij horizontaal doorlopen en vormt zo een verhoogd looppad langs de tuinmuur, waarvandaan je net óver de muur heen kunt kijken naar de kunstverzameling in de aangrenzende tuin. Door de hoogte kan het pad ook als zitbank dienst doen. Aan het eind van het pad gaan er nog een aantal treden omhoog naar het zonneterras, tevens het dak van de fietsenstalling. Een balustrade, die net boven de bestaande tuinmuur uit komt, maakt van het terras een beschutte plek.  

Fietsenberging

De brede trap onttrekt de fietsen aan het zicht. Hierdoor is er geen wand nodig, en is er alle ruimte om de fietsen in de tuin zelf te keren. Het vloervlak verdwijnt in de schaduw van de berging zodat de achtergrens van de tuin verborgen blijft en de tuin groter lijkt. 

Beplanting

Compacte en lage beplanting in lichte tinten met veel verschillende texturen vormt de basis voor een paar grillige Koelreuteria’s die met hun luchtige kruinen een natuurlijk beeld geven. De kruinen fungeren als zichtscherm boven de muur uit, zonder dat een massief volume de tuin vult.