Overzicht portfolio

Tuinen | maurits de brauwweg

>
>
Saskia de Wit, maurits de brauwweg, Saskia de Wit, maurits de brauwweg, Saskia de Wit, maurits de brauwweg, Saskia de Wit, maurits de brauwweg, Saskia de Wit, maurits de brauwweg, Saskia de Wit, maurits de brauwweg, Saskia de Wit, maurits de brauwweg, Saskia de Wit, maurits de brauwweg, Saskia de Wit, maurits de brauwweg,

Locatie: Den Haag
Oppervlakte: 1000 m2
In opdracht van: particulier
Ontwerp: 2007
Uitvoering: 2008
Aangelegd door: G van der Holst & Zn

aanleiding

Vanaf het eind van de 19e eeuw werd op de grens van het oude Scheveningen en het 19e-eeuwse Den Haag een stadsuitbreiding gemaakt. De woonwijken worden doorsneden door groene uitlopers van de duinen: het Westbroekpark, de Scheveningse bosjes en het sportpark Klein Zwitserland. In de groene zoom rondom het sportpark is in de jaren ’50 een serie vrijstaande villa’s gebouwd. 

Toen één van deze villa’s werd verbouwd in 2003 is door tuin- en landschapsarchitectenbureau Jos van de Lindeloof een ontwerp gemaakt voor de tuin. De entree is verplaatst van de zuidwest- naar de noordwestgevel. Aan deze zijde was slechts een smalle strook privégrond, en in een later stadium is een deel van het gemeenteplantsoen bij de tuin getrokken. Het ontwerp betreft deze nieuwe voortuin en een aantal aanpassingen in de achtertuin en de inrichting van de balkons.

concept

Voortuin en achtertuin worden op elkaar betrokken door beide te organiseren rondom een ovale ruimte. In de achtertuin is  dit een grasveld, in de voortuin een dicht tapijt van bodembedekkers. Een dichte rand van beplanting omsluit beide velden. De strips van grote betonnen platen uit het oorspronkelijke tuinontwerp - die zijn ontleend aan de richting van het huis – en een groot vierkant vlak als parkeerplaats voor de carport - die de kavelrichting reflecteert – doorsnijden de ovale centrale ruimtes. 

 

 

download pdf