Overzicht portfolio

Tuinen | bredeweg

>
>
Saskia de Wit, bredeweg,

Locatie: amsterdam
In opdracht van: particulier
Ontwerp: 2019

ontwerp

In het ontwerp voor de achtertuin van een negentiende-eeuws pand wordt de wisselwerking tussen cultuur en natuur expressief gemaakt door middel van een groot contrast tussen een heldere, orthogonale plattegrond en harde materialen zoals zandkleurig keramiek en zwart gecoat staal enerzijds, en grillige bomen, losse beplanting en natuurlijke boomstammen anderzijds. Hiermee ontstaat tevens een nieuw evenwicht tussen bestaande en nieuwe elementen. 

context

De oorspronkelijke tuin heeft een wat rommelige indeling met een speelhuis, trampoline, een cirkel van klinkertjes en een wat chaotisch bomenbestand, dat niet aansluit op het moderne interieur. Het speelhuis is erg naar binnen gekeerd en werd weinig gebruikt, de trampoline is zo aanwezig dat de rest van de tuin aan het oog wordt onttrokken.

uitwerking

Een brede trede over de volle breedte van het pand verbindt visueel en ruimtelijk binnen en buiten. Kleine verspringingen in de trede zorgen dat het tevens dienst kan doen als zitelement. Een kleine verbouwing aan het speelhuis opent het huisje naar de tuin toe en betrekt hem bij het zitten op en rondom het terras. 

Een industrieel aandoende zwart stalen pergola zoekt aansluiting bij de grote stalen achterpui en markeert de scheiding met de buurtuin zonder het verre uitzicht af te sluiten.  Tevens wordt zo de trampoline aan het oog onttrokken. Doordat nu een deel van de tuin onzichtbaar is lijkt hij groter.