Overzicht portfolio

Tuinen | achterweg

>
>
Saskia de Wit, achterweg,

Locatie: Wassenaar
In opdracht van: particulier
In samenwerking met: Eveline Pulles - Renovation plus
Ontwerp: 2020

context

Een huis in het centrum van Wassenaar heeft een kleine, vrijwel vierkante en ommuurde tuin met een groot niveauverschil, dat is vertaald in een verhoogd terras en een lager gelegen gedeelte. Dit lagere gedeelte is door de vorige bewoners vooral voor opslag gebruikt, volledig betegeld zonder enige tuin-functie. Aan de achterzijde van de tuin is een garage met daarboven een gastenverblijf, die niet door de bewoners te gebruiken is. 

ontwerp

De tuin is verdeeld in drie vlakken: een terras tegen het huis, een 'erf' voor opslag van fietsen en kliko's, en een terras tegen de garage, waar de meeste zon is. Om de harde grens tussen hoog en laag op te heffen en de gehele tuin bij het huis te betrekken, zijn hiervoor verschillende niveaus gemaakt. Een vloeiende beweging door de tuin heen verbindt het terras bij de keuken met het zonneterras, begeleid door beplantingsvakken op verschillende hoogtes. Een kleine boom en een reeks verticale schermen door de tuin heen relativeren de gesloten doos en geven een gevoel van ruimte, en bieden ook afscherming van het zicht op de buren, de garage/gastenverblijf en de fietsenopslag.

materiaal

Het ontwerp maakt (vanuit zowel kosten- als duurzaamheidsoverwegingen) zoveel mogelijk gebruik van hergebruikt materiaal. Zo zijn de keermuren van hergebruikte betontegels. Golvende hagen van stevige heesters staan in vlakken van bodembedekkers met voorjaarsbollen erdoorheen gestrooid.