Overzicht portfolio

speelplekken | Jip en Janneke

>
>
Saskia de Wit, Jip en Janneke, Saskia de Wit, Jip en Janneke, Saskia de Wit, Jip en Janneke, Saskia de Wit, Jip en Janneke, Saskia de Wit, Jip en Janneke, Saskia de Wit, Jip en Janneke,

Locatie: Escamp Den Haag
In opdracht van: stadsdeel Escamp
In samenwerking met: Incio bureau voor stedelijke vernieuwing
Ontwerp: 2002
Uitvoering: 2003

Context

Een oude speeltuin was onveilig geworden en was toe aan een transformatie. De bonte verzameling van toestellen lag als een eiland te midden van de soberheid van bouwblokken en sportvelden. De opvallende vormtaal van zwembad en zandbak uit de 70-er jaren gaven de speeltuin een anachronistische uitstraling. 

Concept

De plek wordt benadrukt als eiland door aan weerszijden een dubbele betonnen zitrand aan te brengen, en door het geheel een vloer van zwarte betontegels te geven. De vloer omsluit een reeks gekleurde ‘eilanden’ van verschillende materialen, waarop de toestellen staan gegroepeerd. Als contravorm van dit eilandenrijk ontstaat een ‘circuit,’ wat aanleiding geeft tot nieuwe spelvormen.

Eilandenrijk

De eilanden, elk ook weer omkaderd met een betonnen rand, passen als puzzelstukken in elkaar. Elk vlak heeft een andere kleur en textuur. Centraal ligt een vierkant eiland van geel kunstgras met daarop een hoge klimpiramide. Eromheen gevouwen zijn twee eilanden met een verzameling toestellen, elk voor een eigen leeftijdsgroep, de één van blauwe houtsnippers, de ander van rode rubbertegels. Het zwembad is helderblauw. Een pomp op de rand van de zandbak maakt het mogelijk van zand en water ook modder te maken, een fascinerend spelmateriaal.

Circuit

Waar op de eilanden duidelijk gedefinieerde speelfuncties een plek hebben, biedt het circuit aanleiding voor fantasiespel. De op de vloer geschilderde patronen kunnen worden opgevat als belijning op een wegdek, maar kunnen evengoed de basis vormen voor hinkelspel, tikkertje-met-verlos, enz.

Rand

De dubbelhoge zitrand over de volle lengte van de speeltuin vangt het hoogteverschil met de straat op, zodat de ouders als op een tribune toeschouwers zijn van het kinderspel. Naast de entreepoort blijft een fragment van de oude verhoogde rand bewaard, waarop drie in onbruik geraakte wippen als sculpturen staan opgesteld op een bed van Cotoneaster.

 

download pdf