Saskia de Wit Tuin en landschap

info@saskiadewit.nl    06 4128 8022    Meeuwenlaan 108a2    1021 JM Amsterdam

Artikelen > De tuin is ontsnapping

Saskia de Wit, De tuin is ontsnapping,

jij en ik in de tuin

Voor Lusthof Utrecht, het artist in residence programma van Kunstuitleen Utrecht, werd beeldend kunstenaar Kostana Banovic uitgenodigd om een project in de tuin van de kunstuitleen te ontwikkelen en de ontmoeting aan te gaan met het publiek. Tijdens 'jij en ik in de tuin' is Lusthof Utrecht omgetoverd tot een laboratorium waar ontmoetingen en presentaties plaatsvonden. Dit boek geeft een beeld van wat er tijdens het project in de tuin is ontstaan. 

 

de tuin is ontsnapping

De tuin is ontsnapping. Werk en ontspanning zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Negotium (werk, zaken, dagelijkse beslommeringen) vormt de eeuwige tegenhanger van otium, de ideale conditie van het buitenleven: rust, ontspanning, maar ook bezig zijn met fysieke en geestelijke inspanningen: re-creatie. Ontspanning door in de buitenlucht te zijn, met de zon op je hoofd en de handen in de aarde, geeft nieuwe energie.

De tuin is verbondenheid met de plek. De tuin is een afspiegeling van de historische, functionele, biologische en ruimtelijke complexiteit van het landschap. De genius loci, de geest van de plek, geeft aan wat een plek is, maar ook wat het zou kunnen zijn, zijn verborgen eigenschappen. Door dit zichtbaar te maken, laat een tuin je verbonden voelen met een plek, je ermee identificeren, en je thuis voelen in het hier en nu. Mijn eigen tuin is een daktuin en op het dunne laagje grond kan weinig anders groeien dan vetplanten (sedum). Tweedimensionale patronen van verschillende sedumsoorten geven uitdrukking aan het platte vlak dat een daktuin is. En ze vormen de voorgrond voor  uitzichten over een zee van daken en over het water met zeilbootjes en enorme cruiseschepen die mijn tuin een metropolitane uitstraling geven.

De tuin is een uitdrukking van de tijd: seizoenen, geschiedenis, groei, bloei en verval. De bodem is duizenden jaren geleden ontstaan, bomen kunnen honderden jaren oud worden, heesters tientallen en bloembollen sterven elk jaar af om dan weer opnieuw te beginnen. Ik kan bijna niet wachten tot mijn sedumplantjes volgroeid zijn, en tegelijkertijd is die baby-fase ook al zo mooi. En dan, als de tuin precies goed is, groeien ze door en is het evenwicht weer verdwenen zodat je op zoek moet naar een nieuw.

De tuin is wisselwerking tussen mens en natuur. Ik kan urenlang onkruid wieden en zaailingen verplaatsen om het patroon in stand te houden. De mens overheerst. Maar het is net zo boeiend om te ontdekken dat sommige zaailingen een onverwacht patroon door het ontwerp heen weven en dat dan te laten als een nieuwe laag in het ontwerp. De natuur overheerst.

De tuin is een feest voor de zintuigen, kleuren, vormen, texturen, temperatuurverschillen, geuren, geluiden. De kleurvlakken in  mijn tuin verschieten van tijd tot tijd van kleur met zeeën van witte of roze bloemen, of worden volledig in de war geschopt met knalgeel. s Zomers is het een gezoem van jewelste van alle bijen en hommels. Voor hen is de tuin hard werken, negotium, en met het rustgevend geluid dat ze daarbij produceren, dragen ze bij aan mijn ontspanning, mijn otium. Alles is in evenwicht.


In Kostana Banovic red. Jij en ik in de tuin Utrecht Kunstuitleen Utrecht en Stichting artTrace 2010.