Over Saskia de Wit
Wat ik doe - ontwerp, onderzoek en onderwijs - ontstaat uit een continue fascinatie voor de relatie tussen mens en landschap. Hoe ervaren wij onze omgeving? Hoe kan een plek ons gedrag beïnvloeden? Hoe verhouden ontworpen ruimte en natuurlijke processen zich?
Opleiding Ik ben opgeleid tot tuin- en landschapsarchitect aan de Wageningen Universiteit (1987-1993), met een aanvulling in architectuur en stedenbouwkunde aan de Faculteit Bouwkunde van de TU Delft (1990-1992).
Ontwerp In 1998 heb ik Saskia de Wit Landschapsarchitectuur opgericht, wat in 2015 saskia de wit tuin en landschap werd. Ik heb gewerkt als ontwerper bij Jacobsen Landscape Architects (Cheltenham UK, 1992-1993) en bij de dienst Stedebouw en Volkshuisvesting in Rotterdam (2004-2005).
Onderzoek Een belangrijke pijler van mijn werk is onderzoek. Het eerste thema is de tuin, als ontwerpcompositie, als zintuiglijke ervaring en als expressie van natuur en landschap. In samenwerking met Rob Aben heb ik het boek ‘De Omsloten tuin’ geschreven, dat is gepubliceerd in 1998, met een Engelse vertaling in 1999. Daarna zijn er verscheidene publicaties geweest en in 2014 ben ik gepromoveerd met het proefschrift ‘Hidden Landscapes; The Metropolitan Garden and the Genius Loci’. In 2018 is het boek ‘Hidden Landscapes; the metropolitan garden as a multi-sensory expression of place’ verschenen. Het tweede onderwerp is de vorm en ontstaansgeschiedenis van het (Nederlandse) landschap, met als belangrijkste resultaat het boek ‘Dutch Lowlands’ in 2009.
Onderwijs Sinds 1993 ben ik verbonden aan de sectie Landschapsarchitectuur aan de Faculteit Bouwkunde in Delft, waar ik als universitair docent betrokken ben bij onderzoek, onderwijs en organisatie. Ook heb ik lesgegeven aan onder andere de Academies van Bouwkunst in Amsterdam, Groningen en Maastricht, en de Rietveldacademie in Amsterdam.