Saskia de Wit Tuin en landschap

info@saskiadewit.nl    06 4128 8022    Meeuwenlaan 108a2    1021 JM Amsterdam

Artikelen > waarom wij tuinen hebben

Saskia de Wit, waarom wij tuinen hebben,
FORUM

FORUM, sinds 1946 het 'tijdschrift voor architectuur en daarmee verbonden kunsten' van het architectuurgenootschap Architectura et Amicitiae,  kent een rijke en turbulente geschiedenis. Het biedt een platform voor beschrijvingen, verklaringen, theorieën en discussies waarin de kennis-rijkdom van vakgenoten tot uitdrukking kan komen. Leidraad is 'het verhaal achter architectuur', de condities, methodes, motieven, gebeurtenissen, inzichten en invloeden waarmee architectuur tot stand komt. Drager voor de reeks van 2018 – 2022 is het huis. In 10 edities wordt telkens één ruimte bezocht: hal, woonkamer, keuken, tuin, badkamer, zolder, muziekkamer, technische ruimte, voorraadkast, tuin.

 

waarom wij tuinen hebben

In het nummer TUIN beschrijf ik aan de hand van mijn daktuin en de ontwikkeling daarvan de Nederlandse tuintraditie en de verschillende soorten van gebruik van tuinen. In de Renaissance gaven tuinen uitdrukking aan de nieuwe onafhankelijk-heid. Erasmus beschreef de ideale burgermanstuin als een plek die zowel de geest verheft als de zintuigen streelt, en deze tuin was zowel een lieflijke plek om van te genieten, een rationele tuin voor productie, en een plek voor contemplatie, filosofie en samenzijn. Tuinieren, samenkomen en ervaren zijn ook nu nog de drie vormen van gebruik van tuinen. De tuin is een expressie van de relatie tussen mens en natuur, een uitdrukking van de specifieke plek, en tegelijkertijd een plek die afstand biedt tot het publieke domein.


In Bart de Baets Sandra Kassenaar Luuk Kramer Elsbeth renner Like Bijlsma Machiel Spaan ed. Forum No. 7. De Tuin Architectura et Amicitia 2023. pp. 22-25.