Saskia de Wit Tuin en landschap

info@saskiadewit.nl    06 4128 8022    Meeuwenlaan 110-2    1021 JM Amsterdam

Overige activiteiten > wandelsymposium

Saskia de Wit, wandelsymposium,

Jaar: 16 juli 2021
Locatie: Rotterdam
In opdracht van: Observatorium
In samenwerking met: Andre Dekker

land van chabot

Op 16 juli organiseerde het Chabot museum een wandelsymposium door het Land van Chabot, een restant polderlandschap langs de Rotte in Rotterdam, met Saskia de Wit (TU Delft) en André Dekker (Observatorium): Land van Chabot. 

Kunstenaarsgroep Observatorium verkent in verschillende stappen mogelijke toekomstscenario's voor het landschap waar Chabot een groot deel van zijn leven woonde en werkte en dat nu doorsneden wordt door de nieuwe ringsnelweg van Rotterdam. Het uitzicht anno nu vanaf de Rottedijk is een laatste rest horizon binnen de stadsgrenzen. Waar de schilder Henk Chabot landerijen, rivier en wolkenluchten schilderde is een snelwegtunnel onder de Rotte in aanleg; een pleidooi voor een beschermd vergezicht als eerbetoon aan de kunstenaar. 

Naar aanleiding van het artikel Land van Chabot dat ik schreef samen met Andre Dekker, verkenden we tijdens de wandeling in samenspraak met de wandelgroep de idee van een hommage met landschappelijke middelen aan Henk Chabot tussen de uitersten van een snelweglandschap en het metropolitane landschapspark de Rotte. Naar aanleiding van inzichten uit mijn boeken De Omsloten en Tuin en Hidden Landscapes over de waarde van openbare tuinen in metropolitane landschappen aan probeerden we een gezamenlijk pleidooi te formuleren over de toekomst van het Land van Chabot.