Saskia de Wit Tuin en landschap

info@saskiadewit.nl    06 4128 8022    Meeuwenlaan 108a2    1021 JM Amsterdam

Overige activiteiten > gleanings from the garden

Saskia de Wit, gleanings from the garden ,

Jaar: 13/01/2023
Locatie: Eindhoven
In opdracht van: De Fabriek
In samenwerking met: Heidi Vogels

verborgen landschappen

Op vrijdag 13 januari bracht kunstenares Heidi Vogels in De Fabriek in Eindhoven met 'Gleanings from the Garden' verschillende perspectieven op de omsloten tuin bij elkaar in een fascinerend mozaiek: de presentatie van haar film 'Gardens of Fez', een lezing 'verborgen landschappen' door mij, en een wandeling door De Vergeten Tuin. 

In mijn lezing liet ik de tuin zien als perspectief om stedelijke restruimtes te transformeren in specifieke plekken. De eenvoudige aanwezigheid in het hier en nu die tuinen kunnen bieden, weg van de complexiteit van de wereld, biedt referentiepunten en markeringspunten die we uitzetten in een landschap waar we geen controle over hebben. Als referentiepunt in het landschap kan een tuin een locatie markeren, specifiek en uniek.

Tuinen geven het landschap weer, leggen er een relatie mee, maar ontsnappen er ook aan. De tuin is ‘buiten’, op afstand van het publieke domein en het dagelijkse leven.

Waar 'binnen' het alledaagse van het metropolitane landschap is, geven tuinen de mogelijkheid om daar tijdelijk aan te ontsnappen: buiten. En het tegengestelde is ook waar: de tuin biedt een binnenwereld, een beschutte plek. De drempel tussen binnen en buiten, buiten en binnen maakt van de tuin een tijdelijk toevluchtsoord van de buitenwereld. Om er daarna, mentaal verfrist, weer in te stappen.

De kracht van de tuin is dat hij "nutteloos" is, marginaal. Als een ruimte buiten, afgezonderd van de gereguleerde en geprogrammeerde ruimten van de maatschappij, laat hij het onverwachte, het ongeregelde toe.