Saskia de Wit Tuin en landschap

info@saskiadewit.nl    06 4128 8022    Meeuwenlaan 108a2    1021 JM Amsterdam

Artikelen > de tuin als laboratorium en experiment

Saskia de Wit, de tuin als laboratorium en experiment,
12 tuinen

De scheiding tussen tuinontwerp en landschapsarchitectuur lijkt alsmaar toe te nemen, terwijl ze elkaar juist zouden kunnen inspireren als twee polen van hetzelfde vakgebied. In dit boek worden 12 voorbeeldige tuinen gepresenteerd aan de hand van de verhalen van opdrachtgevers en ontwerpers. Daarnaast geven verschillende auteurs hun visie op de ontwikkeling en betekenis van het tuinontwerp.

 

de tuin als laboratorium en experiment

Landschapsarchitectuur is ontstaan uit het ontwerpen van tuinen, dat gezien kan worden als ontwerpexperiment, als laboratorium voor de complexe opgaven van de landschapsarchitectuur. Anderzijds is het landschap de basis voor de tuin. Elke tuin is een vertaling van het landschap: grondsoort, reliëf, klimaat, windrichting, uitzichten, lichtval. 

Deze twee disciplines zijn inmiddels echter uit elkaar gegroeid en ontwikkelen zich autonoom. De landschapsarchitect gaat uit van het landschap voor zijn ontwerpen – de tuinontwerper maakt autonome plekken, zijn tuin is een privéparadijs dat de omgeving ontkent. Maar door het uit elkaar groeien van de tuin- en landschaps-architectuur gaat de meerwaarde van hun raakvlak verloren.


In Martine Bakker red. 12 tuinen - landschapsarchitecten tuinontwerpers en eigenaren over de hedendaagse tuin Wageningen uitgeverij Blauwdruk 2014 pp. 13-19.