Saskia de Wit Tuin en landschap

info@saskiadewit.nl    06 4128 8022    Meeuwenlaan 108a2    1021 JM Amsterdam

Artikelen > de geest van de plek

Saskia de Wit, de geest van de plek,

tuin en landschap

Tuin en Landschap is het Nederlandse vakblad voor de groenvoorziening, gericht op hoveniers, groenvoorzieners, boomverzorgers, tuin- en landschapsarchitecten, ontwerpers en groenbeheerders, met artikelen over sortiment, tuinaanleg en onderhoud, ontwerp en beheer van de groene ruimte. 

 

tuin in landschap

In de winter van 2006 vroeg de tuinencommissie van de Nederlandse Vereniging voor Tuin- en landschapsarchitectuur (NVTL) of Tuin & Landschap samen met de vereniging een nummer zou willen maken met het thema ontwerpen in relatie tot de omgeving. Tuin- en landschapsarchitecten werd gevraagd een tuin in te zenden die een relatie aangaat met de omgeving of die juist heel bewust de omgeving uitsluit. Tien tuinen zijn geselecteerd voor dit themanummer. Iedere tuin ligt in een ander landschap met zijn eigen karakteristieke kenmerken zoals het rivierenlandschap in het zuiden van het land, het coulissenlandschap in Twente maar ook het stadslandschap van Amsterdam of het vinexlandschap van Ypenburg in Den Haag. Het is het vakmanschap van de tuin- en landschapsarchitect om de karakteristieke kenmerken van een plek te vertalen in het tuinontwerp.

Het introductieartikel beschrijft de verschillende lagen van een ontwerp waarin de verschillende eigenschappen van een landschap tot uitdrukking kunnen worden gebracht: de plattegrond, de ruimtevorm, de beeldende laag en de uitdrukking van het gebruik.


in Tuin en landschap april 2007 nummer 8A.