Saskia de Wit Tuin en landschap

info@saskiadewit.nl    06 4128 8022    Meeuwenlaan 108a2    1021 JM Amsterdam

Artikelen > universele waarden en de specifieke plek

Saskia de Wit, universele waarden en de specifieke plek,
Festschrift

‘Artis-hoogleraar’ Erik A. de Jong kreeg tijdens zijn professoraat  aan de Universiteit van Amsterdam landelijke bekendheid door zijn inzet voor de Amsterdamse dierentuin. Ter gelegenheid van zijn emeritaat is een Festschrift gemaakt, een bundel met afwisselende bijdragen van collega's, vrienden, leerlingen en geestverwanten: Natura Artis Magistra. Verhalen over cultuur, landschap en natuur.

 

universele waarden en de specifieke plek

Mijn bijdrage verbindt twee thema's die Erik 15 jaar geleden introduceerde als ten onrechte onderbelicht in de geschied-schrijving van de landschapsarchitectuur: de tuin en het modernisme. Hoewel verwaarloosd in de geschiedschrijving van het modernisme, heeft de tuin zich in de 20e eeuw ontwikkeld tot de moderne tuin, met een eigen vocabulaire die de universele waarden van het modernisme tot uitdrukking bracht. Maar waar het modernisme met zijn universele wereldbeeld lokale kwaliteiten leek uit te wissen, bleken deze tuinen in staat tegelijkertijd uitdrukking te geven aan de kwaliteiten van de specifieke plek. 


In Lenneke Berkhout Sandra den Dulk Imke van Hellemondt Harry Kraaij en Els van der Laan eds. Natura Artis Magistra Verhalen over cultuur landschap en natuur Uitgeverij Verloren Hilversum 2021. pp. 139-143.