Overzicht portfolio

speelplekken | Hertehof

>
>
Saskia de Wit, Hertehof, Saskia de Wit, Hertehof, Saskia de Wit, Hertehof, Saskia de Wit, Hertehof, Saskia de Wit, Hertehof, Saskia de Wit, Hertehof,

Locatie: Bokkenbuurt Utrecht
In opdracht van: gemeente Utrecht
In samenwerking met: Inicio bureau voor stedelijke ontwikkeling en Greenconsult
Ontwerp: 2007
Uitvoering: 2008

context

De Bokkenbuurt  is een buurt in Utrecht-Zuid, met kleine, nauwe straatjes, en veel onoverzichtelijk hoekjes. Om de leefbaarheid van de buurt te verbeteren is het vervallen pleintje aan de Hertehof opgeknapt. Het pleintje doet dienst als speelplek, met toestellen verspreid over drie gemetselde cirkels, ingepakt in onsamenhangend groen. Het is bereikbaar via een aantal smalle achterpaden en wordt omgeven door blinde gevels, schuurtjes en schuttingen. 

concept

Om de achterkant die de plek nu is, om te keren en er een echte plek van te maken, is er een eiland in het midden gelegd waar alle speeltoestellen op verzameld zijn om zo een centrum te creëren, met een ruime route rondom, die alle entrees met elkaar verbindt. De randen worden samengetrokken door rondomgaande haag. Eén van de oude cirkels wordt gehandhaafd en getransformeerd in een bosje van drie magnolia’s zodat een korte periode het pleintje straalt van de bloemen. 

eiland

Het eiland ligt iets verhoogd en wordt in zijn geheel gemaakt van gietrubber, in een abstract patroon van felle kleuren. Zo zijn er geen hekken nodig en vormt de ruimte een eenheid. De aandacht wordt getrokken door een hoog, stalen combinatietoestel, met eromheen verschillende toestellen in dezelfde vormentaal en materialisering. 

omgang

Over de ruime omgang kan je eindeloos rondjes rijden zonder de spelende kinderen te storen. Banken en betonnen poefs, verlichting en afvalbakken zijn opgenomen in de rand. Gekleurde stippen wijzen de weg naar de volgende speelplek, de Schaapstraat.