Saskia de Wit Tuin en landschap

info@saskiadewit.nl    06 4128 8022    Meeuwenlaan 108a2    1021 JM Amsterdam

Collectief en openbaar > Portfolio > Hertehof

Saskia de Wit, Hertehof, Saskia de Wit, Hertehof, Saskia de Wit, Hertehof, Saskia de Wit, Hertehof, Saskia de Wit, Hertehof, Saskia de Wit, Hertehof, Saskia de Wit, Hertehof, publicatie in stadgroen jaargang 9-6 2021 p. 13

Locatie: Bokkenbuurt Utrecht
In opdracht van: gemeente Utrecht
In samenwerking met: Inicio bureau voor stedelijke ontwikkeling en Greenconsult
Ontwerp: 2007
Uitvoering: 2008

context

De Bokkenbuurt is een buurt in Utrecht-Zuid, met kleine, nauwe straatjes, en veel onoverzichtelijk hoekjes. Om de leefbaarheid van de buurt te verbeteren is een vervallen speelplek op een pleintje aan de Hertehof opgeknapt. Toestellen stonden verspreid over drie gemetselde cirkels, ingepakt in onsamenhangend groen. Het is bereikbaar via een aantal smalle achterpaden en wordt omgeven door blinde gevels, schuurtjes en schuttingen. 

concept

Om de achterkant die de plek nu is, om te keren en er een echte plek van te maken, is er een eiland in het midden gemaakt waar alle speeltoestellen op verzameld zijn. Zo ontstaat een middelpunt, met een ruime route rondom, die alle entrees met elkaar verbindt. De randen worden samengetrokken door een rondomgaande haag. Eén van de oude cirkels is gehandhaafd en getransformeerd in een bosje van drie magnolia’s zodat het pleintje een korte periode straalt van de bloemen. 

eiland

Het eiland ligt iets verhoogd en is in zijn geheel gemaakt van gietrubber, in een abstract patroon van felle kleuren. Zo zijn er geen hekken nodig en vormt de ruimte een eenheid. De aandacht wordt getrokken door een hoog, stalen combinatietoestel, met eromheen verschillende toestellen in dezelfde vormentaal en materialisering. 

omgang

Over de ruime omgang kan je eindeloos rondjes rijden zonder de spelende kinderen te storen. Banken en betonnen poefs, verlichting en afvalbakken zijn opgenomen in de rand. Gekleurde stippen wijzen de weg naar de volgende speelplek, de Schaapstraat.