Saskia de Wit Tuin en landschap

info@saskiadewit.nl    06 4128 8022    Meeuwenlaan 108a2    1021 JM Amsterdam

Collectief en openbaar > Portfolio > Julianaweg

Saskia de Wit, Julianaweg, Saskia de Wit, Julianaweg, Saskia de Wit, Julianaweg, Saskia de Wit, Julianaweg, Saskia de Wit, Julianaweg, Saskia de Wit, Julianaweg, Saskia de Wit, Julianaweg, Saskia de Wit, Julianaweg,

Locatie: Hoograven Utrecht
In opdracht van: gemeente Utrecht
In samenwerking met: Inicio bureau voor stedelijke ontwikkeling
Ontwerp: 2008
Uitvoering: 2009

6 rust- en speelplekjes

De Julianaweg heeft een brede middenberm met gras en een afwisseling van bomengroepen en -rijen, groepen struiken met prettige kruipdoorpaadjes en rozenbedden. Om de gebruikswaarde te vergroten is hier een serie van 6 kleine speelplekjes bedacht. 

concept

De plekken krijgen eenvoudige speelelementen en geven vooral ruimte voor eigen invulling door de bewoners: zitranden, een betonnen vlak om te waveboarden of een tribune om gezamenlijk voetbal te kijken. 

Elke plek is gekoppeld aan een bestaande struikengroep, zoveel mogelijk aansluitend op natuurlijk ontstane spelaanleidingen, en gaat hier een relatie mee aan door bijvoorbeeld een reeks stapstenen, of een doorlopende evenwichtsbalk. 

De plekken liggen zover uit elkaar dat ze niet tegelijkertijd te zien zijn, je ontdekt ze geleidelijk als onderdeel van de serie rozenbedden, enz.

Ze zijn herkenbaar als serie door een origineel gekleurd patroon op de betonnen vloer, dat ook als spelaanleiding dient, vrolijk rood gekleurde duikel- en antiparkeerhekjes, en een steeds wisselende verzameling van betonnen blokken. 

blokkenspel

De blokkenverzameling bestaat uit betonnen balken van 40x40 cm waaruit betonnen blokken van 20x20 cm en in verschillende hoogtes, lijken te zijn uitgestrooid. Ze zijn bedoeld om bewoners en passanten - jong en oud - uit te dagen om te bewegen, en kunnen worden gebruikt als klimberg, zitbank, stapstenen, of wat de fantasie maar ingeeft.