Saskia de Wit Tuin en landschap

info@saskiadewit.nl    06 4128 8022    Meeuwenlaan 110-2    1021 JM Amsterdam

Overige activiteiten > compositie in tuin- en landschapsarchitectuur

Saskia de Wit, compositie in tuin- en landschapsarchitectuur,

Jaar: 1 september 2012
Locatie: Tuinen Mien Ruys Dedemsvaart
In opdracht van: Tuinen Mien Ruys en NVTL
In samenwerking met: Johan Meeus, Anet Scholma, Ria Brandwagt, Tineke Grin

masterclass

compositie in tuin- en landschapsarchitectuur

De Stichting Tuinen Mien Ruys en de Nederlandse Vereniging voor Tuin- en Landschapsarchitectuur / NVTL organiseerden een masterclass in de Tuinen Mien Ruys. 

De wijze waarop de onderdelen van een omgeving zich verhouden tot het geheel is verwant aan bijvoorbeeld muziek of beeldende kunst. Een muzikale compositie bestaat uit de noten of de structuur, zoals vastgelegd door de componist. In de beeldende kunst is compositie het ordenen van elementen volgens een vooraf bepaalde strategie. Het is een poging orde te creëren in de chaos. Om er achter te komen wat compositie in de tuin- en landschapsarchitectuur is, geven Cilia Preenen en Bert-René Brinkman een inkijk in de manier van componeren in de muziek en de beeldende kunst. 

Op gang gebracht door een introductie van Anet Scholma zijn tijdens de masterclass  de composities die Mien Ruys heeft ontworpen in de Tuinen Mien Ruys ontrafeld, als een ‘openbare les’ in conceptueel denken. Het is ook een inleiding in de kunst van het ruimtelijk ontwerp. Haar denkproces valt niet meer te achterhalen maar kan tot leven worden gewekt door de deelnemers uit te nodigen de compositie na te spelen, in het laboratorium van de Tuinen. In dit creatieve spel van de her-compositie kan de deelnemer het experiment van Mien Ruys zelf meebeleven.