Saskia de Wit Tuin en landschap

info@saskiadewit.nl    06 4128 8022    Meeuwenlaan 108a2    1021 JM Amsterdam

Overige activiteiten > tuinen met toekomst

Saskia de Wit, tuinen met toekomst, Dalston Eastern Curve Garden Dalston Eastern Curve Garden

Jaar: 23 september 2017
Locatie: Groenekan
In opdracht van: Nederlandse Tuinenstichting

symposium

symposium waardevolle tuinen van de toekomst

De Tuinenstichting organiseerde een symposium met als doel om criteria op te stellen voor het bepalen wat tuinen met een bijzondere toekomstwaarde zijn. De sprekers waren:

Rosanne Schrijver: de invloed van techniek op tuinen met bijzondere toekomstwaarde; Margot van Beem: toepassen van beplantingen, sferen en sociologische plantengemeenschappen; Saskia de Wit: ontwerpen met het oog op de toekomst, een filosofische benadering.

In mijn verhaal stond centraal hoe belangrijk de zintuigen zijn om plek en natuur ervaarbaar te maken in de tuin. Natuur bestaat niet zonder menselijke invloeden, is net zo goed kunstmatig als natuurlijk. De tuin is altijd al een kunstmatige – artistieke - weerspiegeling van natuurlijke natuur, nu is het een kunstmatige weerspiegeling van natuur die zelf net zo goed natuurlijk als kunstmatig is. Daarnaast is de afstand tussen mens en natuur wordt verminderd tot in het lichaam, het internaliseren van de ervaring. Natuurlijke processen vormen nog steeds de kern van ons natuurbeeld, niet meer zozeer als abstracte biologische systemen, maar (terug)gebracht binnen het bereik van de menselijke perceptie.