Saskia de Wit Tuin en landschap

info@saskiadewit.nl    06 4128 8022    Meeuwenlaan 110-2    1021 JM Amsterdam

Tuinen > Portfolio > frederik hendrik 53

Saskia de Wit, frederik hendrik 53,

Locatie: utrecht
Oppervlakte: 77 m2
In opdracht van: particulier
Ontwerp: 2022

situatie

De tuin is klein en bestaat alleen uit harde materialen, en lijkt ook nog benauwder door de hoge, nadrukkelijk aanwezige wanden. Een te grote, witte schuur domineert de ruimte. 

ontwerp

Op verschillende manieren wordt de ruimte zachter en minder rigide gemaakt, waardoor hij groter lijkt. Overgangen, massa en ruimte en kleine hoogteverschillen maken een subtiele indeling waardoor er in de tuin drie plekken ontstaan, ingebed in beplanting: eten, loungen en spelen. Het voorste deel van de tuin is op het niveau van het huis, het achterste deel op het niveau van de schuur en het achterpad.

beplanting

De eetplek wordt afgeschermd van het achterste deel van de tuin door hogere beplanting en een meerstammige, kleine boom. Behalve bloesem en gekleurde herfstbladeren wordt zo ook de ruimte opgebroken, en doordat je de achterzijde van de tuin niet meer helemaal kan overzien, lijkt deze dieper.  

De vakken met beplanting zijn op het hogere deel, zodat de beplanting wordt versterkt en letterlijk onderstreept, als kader voor de loungeplek. Een trede tussen de twee beplantingvakken verbindt voor en achter. 

vervagen van grenzen

Door de schuur kleiner te maken, maar het dak te behouden, ontstaat er een tussenruimte, een overgangsgebied tussen voor en achter. Door de schuur, tuindeur en pergola in dezelfde donkere tint te schilderen, ontstaat er een eenheid in de tuin. De donkere kleur geeft diepte aan de ruimte, en de schuur valt weg in de schaduw van het afdak. 

Tussen de planten staat een spiegel, waardoor de grenzen van de tuin vervagen. Door de spiegel onder een hoek te plaatsen weerspiegelt hij de tuin en niet het huis of degene die erin kijkt. De spiegel kijkt onder de kruin van de boom door, waardoor de stammen verveelvoudigd worden.