Saskia de Wit Tuin en landschap

info@saskiadewit.nl    06 4128 8022    Meeuwenlaan 108a2    1021 JM Amsterdam

Artikelen > een tweede jeugd voor boerenerven

Saskia de Wit, een tweede jeugd voor boerenerven,
tuin en landschap

Tuin en Landschap is het Nederlandse vakblad voor de groenvoorziening, gericht op hoveniers, groenvoorzieners, boomverzorgers, tuin- en landschapsarchitecten, ontwerpers en groenbeheerders, met artikelen over sortiment, tuinaanleg en onderhoud, ontwerp en beheer van de groene ruimte. 

Het jaarthema van de NVTL van 2011 was particuliere initiatieven in het landelijk gebied. Hoe richten boeren en buitenlui hun woon- en werkomgeving in, bijgestaan door landschapsarchitecten? Dit themanummer zoomt in op voormalige boerenerven die een ander gebruik hebben gekregen. 

 

boerenerven

Voor het themanummer is gebruik gemaakt van de typen die Jan Bijhouwer tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft beschreven in zijn boekje 'Nederlandse Boerenerven'. Volgens Bijhouwer was elk boerenerf een afspiegeling van de grondsoort, het bedrijfstypen en de interne bedrijfsorganisatie. Boerenerven vertellen tevens het verhaal van 'voor en achter', 'sier en nut' en 'wonen en werken'. Hoe is dit vertaald in het ontwerp van de herinrichting? Hoe gaat de landschapsarchitect om met streekeigen aspecten? Hoe wordt het hedendaagse boerenerf gebruikt? Wat is de interne organisatie? Wat is de relatie met het omringende landschap, de ondergrond en het specifieke gebouwtype? 


in Tuin en Landschap november 2011 nummer 24A. In samenwerking met Johan Meeus.