Saskia de Wit Tuin en landschap

info@saskiadewit.nl    06 4128 8022    Meeuwenlaan 108a2    1021 JM Amsterdam

Collectief en openbaar > Portfolio > Schaapstraat

Saskia de Wit, Schaapstraat, Saskia de Wit, Schaapstraat, Saskia de Wit, Schaapstraat, Saskia de Wit, Schaapstraat, Saskia de Wit, Schaapstraat, Saskia de Wit, Schaapstraat, entreepleintje

Locatie: Bokkenbuurt Utrecht
In opdracht van: gemeente Utrecht
In samenwerking met: Inicio bureau voor stedelijke ontwikkeling
Ontwerp: 2008
Uitvoering: 2008

context

De Bokkenbuurt  is een buurt in Utrecht-Zuid, met kleine, nauwe straatjes, en veel onoverzichtelijk hoekjes. Een pleintje, een voetbalkooi en de begraafplaats vormen een reeks van open ruimtes. De voetbalkooi bestaat uit wanden van netten met een enorm tentdak, wat samen met de dichte begroeiing rondom een intieme, beschutte plek zou maken,als het er niet zo onverzorgd uit zou zien. 

concept

De grote, lege plek wordt onderverdeeld in verschillende kamers: één om te voetballen, en één voor van alles en nog wat: tafeltennis, basketbal, kletsen, rolschaatsen, …. De kamers hebben elk een eigen karakter en worden verbonden door de doorlopende vloer met vrolijke gekleurde patronen en het tentdak. De patronen dienen als markering voor pleinsporten en spellen zoals twister en mens-erger-je-niet, maar ook als informele spelaanleiding. 

verbindingen

De geïsoleerde kooi wordt aangesloten op het netwerk van voetpaden door op alle knooppunten kleine pleintjes te maken. Gekleurde stippen wijzen als een spoor van Hans en Grietje de weg. De pleintjes geven aan waar de toegangen naar de plek zitten, maar je moet eerst nog een gordijn opzij schuiven om binnen te komen, als de voordeur naar een huis.  

De pleintjes worden gemarkeerd door een boom in een grote ronde bak met bloeiende planten. Op de kleinste pleintjes zijn dit bestaande bomen. De grootste, die ook de verbinding maakt met het speelplekje ernaast, de Hertehof, krijgt een opvallende Magnolia. 

inrichting

De meubels staan losjes door de ruimte verspreid: blauwe en gele banken in een groepje bij elkaar, ietsje verderop vrolijke rode ‘hobbelpaddestoelen’, her en der een afvalbak in steeds een andere kleur, een tafeltennistafel. Tekeningen op de vloer geven aanleiding tot allerlei spelletjes.