Saskia de Wit Tuin en landschap

info@saskiadewit.nl    06 4128 8022    Meeuwenlaan 108a2    1021 JM Amsterdam

Tuinen > Portfolio > mater lemmensstraat

Saskia de Wit, mater lemmensstraat, Saskia de Wit, mater lemmensstraat, Saskia de Wit, mater lemmensstraat,

Locatie: sint oedenrode
In opdracht van: particulier
Ontwerp: 1993

situatie

Een grote tuin bij een hoekhuis in een rustig dorp, van de buitenwereld afgeschermd door hoge coniferenhagen, verloor door een nieuwe uitbouw aan het huis een kwart van zijn oppervlak. Niet alleen ontstond er een L-vormige plattegrond, maar ook het beeld van de tuin werd plots gedomineerd door de geprononceerde daklijst. 

concept

Een tuin ligt tussen kunst en natuur, nooit helemaal één van beide, maar altijd wat van elk. In deze tuin zijn beide uitersten scherp tegenover elkaar gezet. Een prairie-achtig veld van grassen en vaste planten representeert de natuur; geometrische elementen, geordend langs een formele as geven de cultuur weer.

as

De ver de tuin instekende uitbouw van het huis dicteerde een lineaire plattegrond. Langs de uitbouw is een as gelegd die is opgebouwd uit drie delen. Een met klimplanten begroeide arcade overkapt het eerste deel, dan wordt het pad nog even doorgezet, om in het laatste deel over te gaan in een vijver.  

elementen

De uitbouw krijgt een tegenhanger in de sauna, diagonaal aan de andere kant van de as geplaatst. Een grote overstek geeft de sauna voldoende massa en creëert een beschutte zitplek, afgeschermd van de rest van de tuin doordat de vijver in een L-vorm om het terras is heengevouwen. Een kleiner prieel tegenover de sauna en een vijver voor de keuken vormen elkaars tegenhanger over de tweede diagonaal. De vijver ligt in de zichtlijn van de eetkeuken en van de sauna. De dominante daklijst wordt opgenomen in het totaalbeeld door deze terug te laten keren in sauna, prieel en arcade.