Saskia de Wit Tuin en landschap

info@saskiadewit.nl    06 4128 8022    Meeuwenlaan 108a2    1021 JM Amsterdam

Tuinen > Portfolio > everard meysterlaan

Saskia de Wit, everard meysterlaan, Saskia de Wit, everard meysterlaan, schetsSaskia de Wit, everard meysterlaan, Saskia de Wit, everard meysterlaan, Saskia de Wit, everard meysterlaan, Saskia de Wit, everard meysterlaan,

Locatie: utrecht
Oppervlakte: voor 35 m2 achter 25 m2
In opdracht van: particulier
Ontwerp: 2017
Uitvoering: 2017
Aangelegd door: Jochem Versloot tuinen en buitenruimten

situatie

In 1666 werd door Everard Meyster de buitenplaats Oog in Al aangelegd op de plaats waar de nieuwe Leidse Rijn aansloot op de Oude Rijn. Hier is in het begin van de 20e eeuw de wijk Oog in Al aangelegd.

De bouw van de nieuwe Dafne Schippers fietsbrug over het Amsterdam-Rijnkanaal, geïntegreerd met een basisschool en een park, bood aanleiding om in de kier tussen het nieuwe project en de oude woonwijk 15 aaneengeschakelde woningen te bouwen. De huizen liggen beschut en enigszins geïsoleerd aan een doodlopend straatje. De voortuin biedt ruimte voor parkeren en is daarmee groter dan de piepkleine achtertuin, waar ook nog een grote berging stond.

ontwerp

Voor- en achtertuin zijn ontworpen in eenzelfde vormentaal, uitstraling en materialisering met een hedendaagse, minimalistische uitstraling.

In de voortuin zijn op ingenieuze wijze parkeren en een  fietsenberging geïntegreerd in de tuin. 

In de achtertuin is de berging getransformeerd in een overdekt terras met ingebouwde bank. In wisselwerking met een tweede bank diagonaal hiervan, hoge en lage schuttingen, verhoogde plantenbakken, lage en hoge beplanting, en een spiegel is een spel met diepte en ruimte gecreëerd. De spiegel is schuin geplaatst en wordt omringd door beplanting, zodat hij niet direct zichtbaar is, maar wel een diagonaal zicht biedt door de tuin van de buren heen, waardoor de zichtruimte dubbel zo groot is als de kleine tuin zelf.