Saskia de Wit Tuin en landschap

info@saskiadewit.nl    06 4128 8022    Meeuwenlaan 110-2    1021 JM Amsterdam

Tuinen > Portfolio > purperreiger

Saskia de Wit, purperreiger, Saskia de Wit, purperreiger, Saskia de Wit, purperreiger,

Locatie: Ouderkerk aan de Amstel
In opdracht van: particulier
Ontwerp: 2019

context

De geplande uitbreiding van een woning met een ruime woonkeuken was aanleiding om ook de tuin te herzien. Door de nieuwe bebouwing verandert de opzet van de tuin en de belangrijkste kijkrichting.

De gehele woonwijk heeft te lijden van sterke verzakking, en sinds de bouw in 1997 is de tuin al meerdere malen opgehoogd. Om dit in de toekomst te voorkomen, is ervoor gekozen de terrassen te onderheien. 

De inrichting van de tuin is nog deels gericht op de kleine kinderen uit de begintijd. Ook is de beplanting versleten: de buxus vertoont de eerste tekenen van buxusmot en de coniferenhaag aan de voorzijde is deels dood, en de dakplataan geeft veel schaduw en vergt veel onderhoud.

De noodzaak van onderheien, de slijtage van de tuin en het veranderde gebruik maakte een nieuw tuinontwerp nodig. 

ontwerp

Strakke lijnen delen de tuin op in kamers, die door transparante schermen van elkaar worden gescheiden. Een grote boom in de voortuin wordt het centrale punt waar de hele tuin op gericht is. De tuin wordt aan het zicht van de straat onttrokken door een reeks van schermen: lagere en hogere heggen, de boom en groepen heesters. De beplanting zal bestaan uit wintergroene beplanting voor structuur, maar ook beplanting die de seizoenen zichtbaar maakt (bloesem, bessen). 

Een terras in de hoek tussen woonkamer en woonkeuken, en twee kleine terrassen in de patio en tegen de voorgevel, zijn vaste elementen in de tuin. Zorgvuldig gedetailleerde randen markeren de overgang met de levende, en geleidelijk verzakkende tuin, zodat er in de loop van de tuin een spannend hoogteverschil ontstaat, die de dynamiek van de situatie weerspiegelt.