Saskia de Wit Tuin en landschap

info@saskiadewit.nl    06 4128 8022    Meeuwenlaan 108a2    1021 JM Amsterdam

Tuinen > Portfolio > de sollenburg

Saskia de Wit, de sollenburg, Saskia de Wit, de sollenburg, Saskia de Wit, de sollenburg, Saskia de Wit, de sollenburg, Saskia de Wit, de sollenburg, Saskia de Wit, de sollenburg, Saskia de Wit, de sollenburg, Saskia de Wit, de sollenburg,

Locatie: Ouderkerk aan de Amstel
Oppervlakte: 5890 m2
In opdracht van: particulier
Ontwerp: 2013
Uitvoering: 2017
Aangelegd door: van Eekelen landscaping

aanleiding

In polder de Ronde Hoep is een boerderij afgebroken, waardoor er twee bouwkavels zijn vrijgekomen, met daaromheen een reeks tuinkavels, van elkaar gescheiden door sloten. Op een ervan is een villa gebouwd, ontworpen door Maas Architecten uit Lochem: twee rechthoekige volumes van elk twee verdiepingen. De volumes verspringen van hoogte en zijn, volgend op de vorm van de kavel, onder een hoek met elkaar geplaatst. 

ontwerp

Drager voor het ontwerp van de tuin is de overgang van de dijk naar de polder, met het huis als schakel. Het talud van de dijk is vertaald in een serie treden, parallel aan de dijk, en uitgestrekt tot halverwege de bouwkavel. Daartegenover staat een patroon van hagen, en een raster van fruitbomen parallel aan de achtersloot. Een meanderende padenstructuur verbindt beide richtingen.

In de zuidwestelijke hoek van de kavel, op de grens van dijk en kavelsloot, komen beide richtingen bij elkaar. Dijk, sloot, tuin en paden, met elk hun eigen richting en vorm, worden hier verbonden met een terras aan de sloot. Het terras is ruim, en toch beschut, afgezonderd en toch verbonden. 

zonnedijk

In het zuidelijke weiland is een derde richting geïntroduceerd: de oriëntatie op de zon. Deze vormt de basis voor een dijklichaam, waarop een reeks zonnepanelen kan worden aangebracht. Het grondlichaam vormt bovendien de schakel in de compositie tussen beide kavels, tussen de verschillende richtingen, en tussen boomgaard en weiland.