Saskia de Wit Tuin en landschap

info@saskiadewit.nl    06 4128 8022    Meeuwenlaan 108a2    1021 JM Amsterdam

Tuinen > Portfolio > Seringenlaan

Saskia de Wit, Seringenlaan, Saskia de Wit, Seringenlaan, Saskia de Wit, Seringenlaan,

Locatie: Wassenaar
Oppervlakte: 66 m2
In opdracht van: particulier
In samenwerking met: Karel Bodegom (Bas van Pelt)
Ontwerp: 2001
Uitvoering: 2001
Aangelegd door: Koehler tuinontwerp en -techniek

aanleiding

Een rij huizen uit de 70-er jaren kijkt aan de voorkant uit op een ruim opgezet, eenvoudig park. Aan de achterkant scheidt een klein, diep slootje de tuinen van de achtertuinen van de volgende straat, samen een vrij rommelig geheel, dichtbeplant met donkere bomen en struiken. Onder het balkon in het midden van de rij is een woning uitgebreid met een tuinkamer: een naar binnen kantelende glazen gevel met middenin openslaande deuren. 

concept

Het eiken parket van de tuinkamer wordt buiten doorgezet in een houten terras. Een rechthoekig verhard vlak, bijna over de volle lengte van de tuin, ligt ingebed in het terras. Een vlonderpad in dezelfde houtsoort doorsnijdt het vlak, de lengte van de tuin benadrukkend, met aan het eind een fluweelboom, die het centrale moment in de compositie vormt. Drie langwerpige ‘dozen’creëren een onderverdeling in de ruimte. 

wanden

De tuin wordt een omsloten kamer, doordat een drietal houten wanden (en een vierde die de tuin onderverdeelt) de tuin deels omgrenzen. De hoge coniferenhagen in de buurtuinen en de bomen erachter vormen een tweede wand verder weg, waardoor de diepte van de tuin moeilijk in te schatten wordt. 

In de houten wanden is een onderscheid aangebracht in hoge (2,20 m) wanden van aaneengesloten ongelakte planken, die in de loop van de tijd vergrijzen, en lagere (1,80 m) halftransparante wanden van fluweelrood (RAL 3004/3005) gelakte planken, overeenkomend met de bladtinten van de wingerd en de bloempluimen van de fluweelboom. De hoge wanden staan op de erfgrens, de lagere rode wanden loodrecht daarop. De aansluiting van de hoge wanden met de bakstenen mren van het huis wordt gemaakt door een 1,80 m hoog intermediair vlak van aaneengesloten roodgelakte planken, die een kleine verspringing maken. 

beplanting

Het verharde vlak wordt omsloten door weelderige beplanting in tinten varierend van dieprood via roestoranje naar geel, met helderblauwe accenten. Hoge beplanting langs de randen voorkomt teveel inkijk naar en van de naastliggende tuinen daar waar de houten wand afwezig is. 

Op twee plaatsen wordt het strakke schema van de tuin doorbroken: in een uitsnede in de houten vlonder staat de boom, de afwijkende vorm van de uitsnede benadrukt de belangrijke positie van de boom. En een snede in het verharde vlak laat de beplanting diep de ruimte binnendringen en brengt op dit punt alle elementen van de tuin – het vlak, de beplanting, de langgerekte dozen en de houten wanden – samen. 

meubilair

De twee langste ‘dozen’ zijn houten banken van 40 cm hoog. De achterste is 80 cm breed en heeft een deksel zodat erin bijvoorbeeld kussens en gereedschap opgeborgen kan worden. De derde doos is 80 cm hoog en is een gemetseld blok met een barbecue erin verwerkt. Tweederde van het bovenvlak en een zijvlak zijn afgewerkt met een houten plaat, zodat dit als tafel kan fungeren.